+90 543 208 22 57

Sosyal Medyada Biz}

Satılık Arı ve Ana Arı Siparişi Verebilirsiniz....
Ana arı ırklarına göre belirli bölgelerde üretimi yapılan damızlık ve melez ana arıların satışını yapmaktayız. F1 yani melez olarak üretmiş olduğumuz ana arı çeşitleri ise farklı bölge ve illerde yapılmaktadır. Kargodaki kayıplar ve yumurta atmayan ana arılar tarafımızdan karşılanmaktadır. Çerçeve sayısına göre paket arı satışımız vardır.
AYRINTILAR ve SİPARİŞ İÇİN TIKLAYIN...

Balın Hasat Edilmesi

Balın Hasat Edilmesi

Balın Hasat Edilmesi

Doğal kovan şartlarında petek gözlere depolanan bal, sırlanarak korunur. Tam sırlanmış veya ¾’ü sırlanmış peteklerin, kovandan alınma zamanı gelmiştir. Kovandaki bütün peteklerin olgunlaşması beklenmeden, balı olgunlaşan petekler, taşıma sandığına alınır. Koloninin kışlık bal ihtiyacı olarak her arılı çerçeve için bir ballı çerçeve kovanda bırakılmalıdır. Hasatta en önemli nokta, koloninin ihtiyacından fazla olan balın alınmasıdır.

Bal hasadı nektar akımının azalmaya başladığı günlerde yapılmalıdır.
Bu şekilde nektar akımı sona erinceye kadar gelen ballarla da arılar kışlık ihtiyacı olan balı depolayabilecektir. Aksi takdirde, çevrede nektar bulunmayacağından arıların yağmacılığı nedeni ile bal hasadı zorlaşacaktır.

Bölge ballarının birbirine karışmaması ve arıların rahatça nakli açısından gezginci arıcıların bal hasadını, arılarının yerlerini değiştirmeden önce yapmaları gerekir.
Ballar; süzme (granül, akışkan), petekli (seksiyon, kesilmiş petekli) olmak üzere iki grupta pazarlanır. Bal hasadı pazardaki hedeflere göre yapılabilir. Petekli bal: Kuluçka amaçlı kullanılmamış olan saf balmumundan hazırlanmış temel peteklerin veya arılar tarafından yapılmış peteklerin gözlerinde depolanmış ve tamamı veya büyük bölümü sırlanmış olarak satışa sunulan ballar şu şekildedir.
Süzme bal: Sırları alınan yavrusuz peteklerden santrifuj yolu ile elde edilen balı,
Petekli süzme bal: Süzme bal içerisinde petekli bal parçaları ile hazırlanmış balı,
Sızma bal: Süzme bal elde edilirken alınan sırlardan ve balı alınmış peteklerden sızdırılarak toplanan balı,

Pres balı: Yavrusuz peteklerin doğrudan veya 45°C’yi aşmamak üzere ısıtılarak preslenmesi ile elde edilen balı,

Süzme bal, peteklerde ki balın süzülmesi ile elde edilir. Peteklerin en az üçte ikisi sırlanmış olmalıdır.

Hasat, kaynağına göre ayrı yapılmalı, farklı kaplara konularak üzerine kimlik numaraları yazılmalıdır.

Olgunlaşan balların kovandan alınmasına sabah saatlerinde başlanmalı, öğle saatlerinde süzme işlemi yapılmalıdır. Bal süzme işleminde ısı 30°C civarında olmalıdır.

 

Bir önceki yazımız olan Korkusunu Yendi, Arıcılık Mesleği Oldu başlıklı makalemizde arı korkusu, arı korkusunu yendi ve arıcılık hakkında bilgiler verilmektedir.

Karniyol Ana Arı

10 Ekim 2015

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN